/گزارش/

گندم، طلای زرد دشت های استان زنجان

ایسنا/زنجان بیش از 50 درصد گندم زنجان در خدابنده تولید می شود و بر همین اساس این شهرستان قطب تولید گندم در استان زنجان است.

امسال نیز میزان تولید گندم در استان زنجان به بیش از 400 هزار تن رسید که افزون بر 200 هزار تن از این محصول تولیدی مربوط به شهرستان خدابنده است.

منطقه افشار در شهرستان خدابنده از بخش‎ های مستعد کشت گندم است و در سال زراعی جاری در این بخش 36 هزار هکتار گندم کشت شده بود که از این میزان 55 هزار تن محصول برداشت شد.

میانگین عملکرد این محصول در خدابنده 1500 تن در هکتار است که کشاورزان پس از برداشت محصول مازاد بر مصرف خود را به مراکز خرید تحویل می دهند. با این وجود، گندم کاران خدابنده ای همچون سایر همکاران خود در استان با مشکلاتی در مسیر کاشت، داشت و برداشت مواجه هستند.

ابراهیم نظری یکی از گندم کاران این منطقه اسالیان سال است در زمین های خود گندم می کارد، او یکی از عمده مشکلات کشت گندم را وابستگی کامل به بارندگی ها می داند.

وی در این رابطه به خبرنگار ایسنا، می گوید: دیم کاران هر ساله با مشکل بزرگی با عنوان خشکسالی مواجه هستند یعنی کاشت گندم در زمین های دیم نوعی ریسک است، چرا که در یک سال بارندگی خوب بوده و در سال بعد شاهد کاهش چشمگیر بارندگی می شویم این ها از جمله مشکلاتی است که در ادوار مختلف با آن مواجه هستیم.

او تصریح می کند: در کنار این موضوع البته باید به قیمت بالای کود و کیفیت آن نسبت به گذشته نیز اشاره کرد که مجبور می شویم هزینه بیشتری را در این رابطه صرف کنیم تا محصول با کیفیت بهتر به بازار عرضه شود. این موارد مشکلاتی است که گندم کار را خسته می کند البته در پایان کار نیز با توجه به موضوع خرید تضمینی گندم که کار خوبی است که دولت انجام می دهد با پرداخت دیرهنگام مواجه هستیم که این باعث می شود کشاورز ناامید شود، چرا که هزینه در این حوزه بالا بوده و باید بلافاصله هزینه کارگر و دستگاه ها را از جیب پرداخت کنیم و منتظر دولت باشیم.

احمد جعفری دیگر کشاورز منطقه که سالانه بالای 100 هکتار از اراضی خود را زیر کشت گندم می برد، با اشاره به اینکه کاشت گندم با قیمت های فعلی تا حدی به صرفه است، می گوید: البته مشکل اصلی زمانی خود را نشان می دهد که پرداختی دولت به کشاورزان به روز نباشد در بعضی سال ها این مشکل تا حدی برطرف می شود اما بعضی سال ها تاخیر دولت کشاورزان را با چالش مواجه می کند.

پول گندم کاران را دادیم

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان در خصوص آخرین وضعیت پرداخت بهای گندم به گندم کاران استان زنجان می گوید: امسال پرونده خرید تضمینی گندم کشاورزان زنجانی با پرداخت همه مطالبات گندم کاران استان زنجان بسته شد.

ولی الله زمانی با اشاره به جزئیات خرید تضمینی گندم، اظهار می کند: 8794 میلیارد تومان از بهای خرید تضمینی گندم کشاورزانی که گندم خود را در فصل خرید 1403 تحویل سیلوهای ملکی و خصوصی داده بودند، پرداخت شد.

وی ادامه می دهد: در سال زراعی 1402-1403 به لطف الهی و بارش های مناسب، تلاش کشاورزان و هماهنگی های لازم، بیش از 500 هزار و 649 تن گندم از کشاورزان زنجانی خریداری شده است.

زمانی با اشاره به اینکه امسال رکود خرید تضمینی گندم شکسته شد، بیان می کند: بیشترین خرید تضمینی گندم در طول تاریخ استان زنجان متعلق به سال های 1397 با 454 هزار تن، 1402 با 433 هزار تن، 1389 با 372 هزار تن، 1385 با 362 هزار تن، 1395 و 1399 با 352 هزار تن و 1388 با 320 هزار تن بوده است.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان، با اشاره به اینکه عملیات خرید تضمینی گندم از طریق 40 مرکز انجام شده است، اظهار می کند: 85 هزار و 529 محموله گندم از 24 هزار و 131 گندم کار خریداری و در سلیوهای ملکی و بخش خصوصی، جهت برنامه ریزی در تامین آرد و نان شهروندان و سایر هم وطنان، ذخیره شده است.

زمانی تصریح می کند: طبق اعلام بخشنامه وزارت جهادکشاورزی، قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری از کشاورزان به ازای هر کیلوگرم 17 هزار و 500 تومان تعیین شده بود.

بهره وری حلقه توسعه کاشت گندم

یکی از نکات مهمی که در کشت محصولات مهم و استراتژیک همچون گندم مطرح است ارتقاء بهره وری برداشت از سطح زیر کشت است.

مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی استان زنجان در این رابطه می گوید: 430 هزار هکتار از اراضی دیم استان تحت پوشش طرح جهش تولید قرار گرفته است که از این میزان حدود 300 هزار هکتار به کشت محصول راهبردی گندم اختصاص دارد.

مسیح الله محمدی تصریح می کند: با اجرای طرح جهش تولید در دیم زارها، این اراضی زیر کشت محصولات مختلف از جمله گندم، جو، حبوبات، گیاهان علوفه ای و نباتات رفته و حمایت های ویژه نیز از کشاورزان در زمینه بیمه، تامین بذر و نهاده ها و سایر اقدامات ترویجی انجام می شود.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه راهبرد اصلی در تولید محصولات کشاورزی در استان زنجان، حفظ و افزایش تولید پایدار به ویژه در حوزه محصولات استراتژیک است، اظهار می کند: برای تامین امنیت غذایی باید سطوح زیر کشت یا بهره وری را افزایش دهیم که با توجه به چالش های اشاره شده، امکان افزایش سطح زیرکشت برای خیلی از محصولات وجود ندارد، بنابراین باید به سمت افزایش بهره وری برویم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در رابطه با اهمیت کشت گندم، می گوید: تولید 650 هزار تن و خرید تضمینی بیش از 500 هزار تن گندم در سال زراعی 1402 - 1403 رکوردزنی بود.

روح الله حسنی با بیان اینکه سال زراعی گذشته، سال پرخیر و برکتی در محصول مهم گندم بود، اظهار می کند: بارندگی های مناسب بعد از عید، تهیه تدارکات کشاورزی اعم از کود، سم، ادوات و مراکز تولید و فروش بذر عامل این موفقیت بود.

وی فراهم بودن شرایط طبیعی و تلاش کارشناسان و برنامه ریزان بخش خصوصی و دولتی بخش کشاورزی را عامل دیگر این رکودشکنی عنوان کرده و می افزاید: سال زراعی گذشته بیش از 318 هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان زیرکشت گندم رفت و از این میزان، 18 هزار هکتار به صورت کشت آبی و 300 هزار هکتار به صورت کشت دیمی است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به خرید گندم و نگهداری و انباشت آن در سیلوها و جلوگیری از خسارت عوامل طبیعی، رعایت اصول کشت و داشت و برداشت در تولید گندم مطلوب، ادامه می دهد: بر اساس برآوردهای انجام شده در سال زراعی جاری، تولید حدود 550 هزار تن گندم در استان پیش بینی می شود.

انتهای پیام

نظرات

captcha